Dzień dobry!
Dzisiaj przybywam ze słodkim przepisem. Dobry na osłodę okropnego dnia i pocieszenie przy beznadziejnej pogodzie, jaka niestety utrzymuje się za oknem. Burza, ulewa, zimno, a kierowca w autobusie puścił dzisiaj... klimatyzację. Nie rozumiem tego, ale wiem, że jak wysiadłam z autobusu po godzinie to nie czułam rąk i nóg. Okropieństwo. Ale przy tym okropieństwie - trochę słodyczy mam dla Was. A mianowicie... przepis na ciasto!
Kostka Ferrero Rocher.
Pewnie każdy z Was miał kiedyś okazję spróbować słodkich pralinek Ferrero Rocher. To ciasto jest pewnym odzwierciadleniem ich smaku, ale oczywiście zmodyfikowanym.
Składniki na biszkopt orzechowo - czekoladowy:
8 jajek, białka i żółtka osobno180 gram cukru120 gram mąki pszennej tortowej40 gram kakao200 gram zmielonych orzechów włoskichpół łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli
W jednym naczyniu wymieszać ze sobą zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej natomiast umieścić białka, oddzielone od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Następnie dodać żółtka i zmiksować wszystko, do dokładnego połączenia. Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
Prostokątną formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia. Boków natomiast niczym nie smarować. Wyłożyć do formy ciasto i wyrównać je szpatułką.
Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Później przestudzić ciasto w stygnącym piekarniku, a po wystudzeniu wyjąć ciasto z formy, przekroić ostrym nożem na dwa blady kakaowo - orzechowe.
Składniki na krem Rocher:
400 gram schłodzonego serka mascarpone400 gram nutelli100 gram mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonejpół szklanki zmielonych bądź drobno posiekanych orzechów
W naczyniu umieścić serek mascarpone, dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać lekko przestudzoną czekoladę i miksować jeszcze przez chwilę, by otrzymany krem był jednolity. Następnie dodać orzechy i mieszać. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia masy.
Składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej100 gram serka mascarpone, schłodzonego2 łyżki cukru pudru
W naczyniu umieścić całą kremówkę i mascarpone. Ubić do otrzymania sztywnego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.
Do nasączenia:
1/2 szklanki rumu, likieru orzechowego bądź czekoladowego1/4 szklanki wody
Wymieszać.
Ganache z mlecznej czekolady:
100 gram mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki 36%
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia, po czym zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać ze sobą, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Wykonanie:
Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć, po czym nasączyć połową ponczu. Posmarować równo połową kremu Rocher, a na wierzch wyłożyć cały krem śmietankowy i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który trzeba nasączyć resztą ponczu. Na górę ciasta wyłożyć resztę kremu Rocher. Równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Schłodzić.
Na schłodzony przekładaniec wylać gęstniejącą polewę czekoladową (ganache). Schłodzić w lodówce, a przed podaniem pokroić w kostkę.
7 Komentarze
o rany,ale to musi byc pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńO mniam *____*
OdpowiedzUsuńmybeautifuleveryday.blogspot.com
i to jest ten moment, w którym pożałowałam, że nie mamy w kuchni piekarnika. i że jednak jego pierwszego trzeba kupić, a nie mikrofalówkę. ;) wygląda przepysznie, więc tylko jak będę miała okazję, to zrobię. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
http://poprostumadusia.blogspot.com/
Muszę koniecznie wypróbować tego przepisu.
OdpowiedzUsuńhttp://szmatyswiata.blogspot.com/
Musiało być pyszne! Osobiście robiłam milki way'a i wyglądało zupełnie tak samo! xd
OdpowiedzUsuńpaulaa-bloog.blogspot.com
Ależ mam teraz smaka :D
OdpowiedzUsuńchcesz mnie utuczyć?! oczywiście, ze wypróbuję, pewnie zmodyfikuję po swojemu co nieco ale wypróbuję i dam znaka jak wyszło :)
OdpowiedzUsuń