Cześć, cześć!
Dzisiaj krótko, nawet bardzo krótko. Po wczorajszym dosyć kontrowersyjnym temacie, który miał całkiem spory odzew, jak na ten blog, mam dla was coś przyjemniejszego! Dzisiaj przepis na obiad przy którym jest trochę roboty, ale nie jest trudny. No i, co najważniejsze, również może być dla wegetarian. Dzisiaj wypróbowany, więc całkiem na świeżo!
PYZY Z SEREM I SZPINAKIEM.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
300 g szpinaku
5 pomidorów suszonych
1 cebula
100 g białego sera
oliwa z oliwek
przyprawy
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i podziel na pół - część ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę, drugą część ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij je. Przełóż do osobnego naczynia. Płyn, który powstał pozostaw na kilka minut, następnie odlej z niego wodę, a pozostałą na dnie skrobię zachowaj na później. Gdy ugotowane ziemniaki wystygną, połącz je w misce razem z tymi startymi, dodaj jedno jajko i powstałą skrobię, po czym wyrób ciasto. Dodaj również mąkę ziemniaczaną, jeśli będzie za mało skrobi.
Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Pomidory pokrój w cienkie paski i dodaj do cebuli, razem ze szpinakiem. Duś wszystko do momentu odparowania wody, po czym dodaj przyprawy - w moim przypadku był to suszony czosnek, pieprz i trochę vegety. Na sam koniec dodaj pokruszony biały ser, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Gotowe ciasto podziel na 16-20 porcji. Każdą z nich rozpłaszcz, nałóż łyżkę farszu, zlep ciasto ze sobą i uformuj pyzy. Zagotuj i posól wodę, a do wrzątku wkładaj tak uformowane pyzy i gotuj ok. 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj ciepłe, mogą być polane tłuszczem. Ja akurat zrobiłam sos szpinakowy - zostało mi trochę farszu, więc dodałam do tego niewiele śmietany, wymieszałam, podgrzałam na patelni i wyszło idealnie na moje 18 porcji.
1 Komentarze
mmm, szpinak moja miłość! będę musiała wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuń